517881 - Boerderijcomplex
Hazerswoude E 2131
Bij Hoogeveenseweg 14, 2391 NR te Hazerswoude-Dorp

Inleiding

VARKENSSTAL behorend bij het boerderijcomplex 'Mariahoeve', in 1933 in de stijl van de Delftse School, ontworpen door de Delftse architect ir. M. Gerritzen.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaags schuur op rechthoekig grondplan onder een rietgedekt iets overstekend schilddak met rode nokvorsten. De schuur is opgetrokken uit rode baksteen (kruisverband).

In het midden van de zuidelijke langsgevel bevindt zich een opgeklampte deur met klein keperboogvormig ruitje, geflankeerd door twee segmentboogvormig gietijzeren stalvensters met decoratieve roedenverdeling. De noordelijke langsgevel heeft links een opgeklampte deur.

Waardering

De VARKENSTAL is van algemeen cultuurhistorisch belang als onderdeel van een typerende Delftse Schoolboerderij van het kop-hals-romptype uit de jaren'30 van de 20ste eeuw. Het bezit ensemblewaarde door de ruimtelijke, architectonische en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. Er is sprake van een hoge mate van gaafheid van zowel hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal

Gerritzen, M. ; Zuid-Holland