517903 - Dorpsplein4 cafecomplex
Riethoven B 2718
Dorpsplein 4, 5561 AV te Riethoven

Inleiding.

Het pand werd rond 1910 gebouwd als CAFé, BOERDERIJ en WOONHUIS. De laatste functie vervult het pand nog steeds. Het pand staat tegenover het gemeentehuis en wordt aan drie zijden omringd door klinkerstraten. Op het erf staat een vierkante bakstenen put.

Omschrijving.

Het eenlaagse L-vormige gebouw met afgeschuinde hoekingang wordt aan de achterzijde goeddeels afgeschermd door drie bakstenen bijgebouwen van verschillende hoogte en grootte. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met een tandlijst onder de goot van het mansardedak met zwarte muldenpannen. De plint is gecementeerd. In de rechter gevel zijn gekrulde sierankers geplaatst, in de andere rechte steekankers. In de rechtergevel bevinden zich vier T-vensters en in het midden een paneeldeur. Op de afgeschuinde hoek bevindt zich eveneens een paneeldeur met bovenlicht, in de lange gevel aan de Dorpspleinzijde bevinden zich drie T-vensters en een getralied kelderraam. Alle vensters hebben hardsteen dorpels en zijn deels voorzien van afgeschuind snijwerk. In de onderpanelen bevinden zich okergele kathedraalglasruitjes. De vensters en bovenlichten van de deuren worden afgesloten door een segementboog met gecementeerde vulling. De hoekingang wordt geaccentueerd door een opgetrokken dakkapel met tuitgevel en klein T-venster zoals boven beschreven. In de gevel aan de zijde van het Dorpsplein bevinden zich twee lage en twee hoge getoogde staldeuren. In de lage staldeuren bevinden zich raampjes met kleine roedenverdeling.

In de rechter zijgevel bevindt zich op de begane grond één en op de zolderverdieping zijn er twee T-vensters. De linker zijgevel is gepleisterd en heeft gekromde muurankers. In de gevel zitten twee kleine vierkante ramen.

Beide deuren geven toegang tot het café, dat thans buiten gebruik is maar nog wel volledig is ingericht. Op de houten vloer staat een biljart met inlegwerk. Aan de muur hangt het bijbehorende bord met keuën en spelregels. Het is afkomstig van de firma Thissen Slegers uit Antwerpen. In de hoek staat een eikenhouten toog met achterbouw.

De toog en achterwand zijn voorzien van kussens, een tandlijst en een gecorniste kroonlijst. In de zijden bevinden zich spiegels in een gotiserende omlijsting. Aan de wanden van deze en andere ruimten in het pand hangen diverse laat negentiende- en vroeg twintigste eeuwse afbeeldingen, stichtende spreuken en reclameplaten.

Achter het café is een zaaltje. In de "opkamer" zijn de kastjes van de bedstede in tact, onder de opkamer bevindt zich een kelder.

De apparatuur is niet meer aanwezig. Alle kamers zijn voorzien van een balken plafond.

Het erf wordt afgeschermd door een beukenhaag en voor de rechtergevel staan vier snoeilinden.

Waardering.

Het dorpscafé annex woonhuis met drie bedrijfsgebouwen en vierkante bakstenen waterput is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en de horeca in de provincie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de multifunctionele boerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het is tevens van belang vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis, die een afspiegeling is van de groei van het multifunctionele geheel. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als langzaam gegroeid geheel zeldzaam.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)