Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518001
Complexnummer
517998 - R.K. Kerkcomplex H. Clemens
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82819/74
Kadastrale aanduiding
Nuenen E 9782
Bij Park 53, 5671 GC te Nuenen

Omschrijving

Inleiding

Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF in neo-gotische stijl van Andreas Pauwels, circa 1882. Het graf ligt vóór de calvariegroep.

Omschrijving

Hardstenen graftombe met op neo-gotische gedetailleerde sokkel staand kruis en dekplaat met in hoog-reliëf op de hoeken de vier evangelistensymbolen, gevat in een vierpas. Centraal in de dekplaat is in een door een spitsboog omvatte nis in hoogreliëf een kelk met hostie op een gesloten boek afgebeeld.

Langs de randen van de dekplaat de inscriptie: "Hier rust de zeer eerw. heer Andreas Pauwels / Geboren te Nieuwkuik 10 april 1826 / bijna 10 jaren pastoor dezer parochie / overleden te Nuenen 25 aug. 1882". Op de voorzijde van de tombe de inscriptie: "Memento".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het pastoorsgraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de neogotische grafscultuur met aangepaste neo-middeleeuwse detaillering en symboliek. Het heeft tesamen met de calvariegroep ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517998. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats 3 pastoorsgraven

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1879
1895
globaal
respectievelijk 1879, 1882 en 1895

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden