Inleiding

Het complex van R.K. KERK (1), PASTORIE (2) en CALVARIEGROEP (3) en DRIE PASTOORSGRAVEN (4, 5 en 6 ), gelegen aan de oostelijke zijde van Park, is in de huidige vorm in twee fasen tot stand gekomen. In 1871 werd naar ontwerp van K. Weber direct achter de uit 1823 daterende schuurkerk een aan de H. Clemens gewijde kruisbasiliek gebouwd.

Nadat de schuurkerk was afgebroken ontstond zo tussen kerk en Park een voorplein. In 1910 bouwde het kerkbestuur ten zuiden van de kerk een nieuwe pastorie.

Omschrijving

Het complex is gelegen aan de zuidzijde van het Park en bestaat uit een forse kruisbasiliek met toren geflankeerd door een blokvormige pastorie. De diepe pastorietuin grenst aan het kerkhof achter de kerk, dat waarschijnlijk in 1871/1872 in gebruik is genomen. Hiervan worden de calvariegroep en drie pastoorsgraven beschermd.

De eigenlijke aanleg van het kerkhof, met een middenpad symmetrisch van opzet, valt niet binnen de bescherming als rijksmonument. Ten zuidoosten van de pastorie liggen enkele sterk gewijzigde en buiten de rijksbescherming vallende katholieke schoolgebouwen.

Waardering

Het complex van kerk, pastorie, calvariegroep en pastoorsgraven is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden, met name de stichting van kerkelijke centra als onderdeel van de katholieke herleving en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkcomplexen. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Weber. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Nuenen in de late negentiende eeuw en vanwege de samenhang met de overige bebouwing binnen het beschermde gezicht. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.