Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519307
Complexnummer
517998 - R.K. Kerkcomplex H. Clemens
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82817/123
Kadastrale aanduiding
Nuenen E 9782
Bij Park 53, 5671 GC te Nuenen

Omschrijving

Inleiding

Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF van Wilhelmus Johannes van Dongen, ca. 1895.

Omschrijving

Hardstenen tombe met op de dekplaat een op een hardstenen sokkel opgesteld marmeren kruis. Op de dekplaat een marmeren plaquette met de afbeelding van palmtakken, kelk en kruisen.

Langs de randen van de dekplaat zijn in laag-reliëf florale motieven aangebracht waarbinnen de inscriptie: "Hier rust de zeer eerwaarde heer / Wilhelmus Johannes van Dongen / geb. te Zevenbergen 16 april 1834 / overl. te Nuenen 14 maart 1895 / Gedurende 5 jaren en 6 maanden pastoor dezer parochie". Op de zuidelijke zijkant van de tombe zijn in laag-reliëf zandlopers afgebeeld. Op de voorzijde staat de naam van het atelier: "D.J. Hanique".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het pastoorsgraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische grafscultuur met aangepaste neo-middeleeuwse detaillering en symboliek. Het heeft tesamen met de calvariegroep ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517998. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Pastoorsgraf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing