518024 - Scheepvaartgeleidebakens Voorzaan
Tegenover Houthavenkade 36, 1506 PD te Zaandam

Inleiding

IJzeren SCHEEPVAARTGELEIDEBAKEN uit 1886, gesitueerd aan de Houthavenkade te Zaandam. Dit object maakt deel uit van een complex van twee bakens. Tot 1997 stond het aan de Hogedijk.

Omschrijving

Scheepvaartgeleidebaken bestaande uit een hoge ijzeren mast opgebouwd uit hoekprofielen en strippen die tot vakwerken zijn geklonken. De mast wordt bekroond met een ronde schijf met daarop het jaartal 1886. Voor de schijf bevindt zich een seinlicht dat schuilgaat achter een driehoekig rooster.

Waardering

Het ijzeren scheepvaartgeleidebaken is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een laat 19de-eeuws ijzeren scheepvaartgeleidebaken. Het scheepvaartgeleidebaken heeft ensemblewaarde als onderdeel van een stelsel van twee bakens, waarvan het tweede staat in de Oude Haven.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering Baken