518123 - Begraafplaats
Rijswijk G 2840
Bij Sir Winston Churchillln 233, 2282 JS te Rijswijk

Inleiding

TOEGANGSHEK uit 1922, behorend bij het complex Algemene Begraafplaats, gelegen in de noord-westelijke hoek van de begraafplaats, aan de Churchilllaan.

NB. De dienstwoning die westelijk aan het hek is vastgebouwd, is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Toegangshek met twee hoge en flankerende lagere vierkante hekpijlers die zijn opgemetseld in rode baksteen afgesloten met natuurstenen kussens. De hogere hekpijlers, waartussen het smeedijzeren draaihek met spijlen gehangen is, worden bekroond door gietijzeren, gevleugelde zandlopers. Rechts is een voetgangers doorgang met draaihek waarop een laag hekje van een aangrenzend perkje aansluit. Tussen de hoge en de lagere hekpijlers is een smeedijzeren hekwerk met spijlen geplaatst. Aan de zijde van de Churchilllaan wordt de begraafplaats verder omgeven door een smeedijzeren hek met spijlen dat geplaatst is op een bakstenen voet met een kunststenen afdekking.

Waardering

Toegangshek van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van de begraafplaats en vanwege de kenmerkende vormgeving met funeraire motieven.

Het hek is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Van ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats met een beeldbepalende ligging aan de Churchilllaan.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek