Inleiding

Complex van de Algemene BEGRAAFPLAATS uit 1916 waaronder een van neoclassicistische elementen voorziene AULA en een TOEGANGSHEK uit circa 1922. Het oudste deel bevindt zich aan de zuidoostelijke zijde en is aangelegd naar tekeningen van L.A. Springer in een Gemengde Tuinstijl met oorspronkelijk een patroon waarin een halve cirkelvorm en radiale assen. L.A. Springer (1855-1940) werkte als tuinarchitect aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw en raakte vooral bekend met zijn ontwerpen voor parken en tuinen. In 1935/'36 werd het oppervlak van de begraafplaats verdubbeld en de aanleg gespiegeld met een vierkant plein als brandpunt. De aanleg wordt bepaald door diverse bomen en verschillende graven die voor het aanzien van de begraafplaats van collectief belang zijn.

Het complex bestaat uit de volgende drie onderdelen:

1. aanleg

2. aula

3. toegangshek

N.B. De aula is in 1948 verbouwd.

N.B. In 1949/1950 werd de begraafplaats een tweede keer uitgebreid. Wegens de leeftijd en de op zichzelf staande aanleg die niet aansluit op het oudere deel, is de na-oorlogse uitbreiding (de noordelijke helft omvattend) voor bescherming van ondergeschikt belang.

N.B. De dienstwoning naast het toegangshek is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De begraafplaats heeft een rechthoekig grondplan en lag oorspronkelijk een stuk van de weg (Churchilllaan) af. Daar ligt ook het hek. Het pad dat via het toegangshek betreden kan worden, eindigt in een klein, langgerekt plein waaraan de aula gesitueerd is.

Het zuidelijke deel van de begraafplaats wordt gedomineerd door een symmetrisch assenpatroon van rechte en halfronde paden die omzoomd zijn met piramidaal gesnoeide meelbesbomen.

Waardering

De Algemene Begraafplaats uit 1916 met uitbreiding uit 1935/1936 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een begraafplaats die het typische karakter uit de eerste helft van de 20ste eeuw heeft behouden.

Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een begraafplaats naar ontwerp van L.A. Springer met een karakteristieke en herkenbare aanleg in Gemengde Tuinstijl. De begraafplaats maakt onderdeel uit van het oeuvre van tuinarchitect L.A. Springer.

De begraafplaats heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie van de verschillende complexonderdelen.