Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518129
Complexnummer
518127 - Paulinaburch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82925/101
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rijswijk H 2310
Lange Kleiweg 98, 2288 GR te Rijswijk

Omschrijving

Inleiding

ARBEIDERSHUIS deel uitmakend van het in 1922 gebouwde boerderijcomplex "Paulinaburch" en opgetrokken in Traditioneel Ambachtelijke stijl.

Omschrijving

Eenlaags, deels onderkelderd pand opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband met knipvoeg). Het afgewolfde schilddak is gedekt met rode Tuile du Nord en heeft pirons op de nokeindenen windveren met hangstijlen. De vensters van het pand zijn overwegend T-schuifvensters onder een zesruits bovenlicht, voorzien van luiken.

De voorgevel aan de straatzijde (noord) heeft over driekwart van de gevel een veranda onder een doorlopend dakschild dat rust op houten kolommen met schoren. Achter de veranda zijn twee vensters geplaatst. In het linker geveldeel bevindt zich een smal venster onder vierruits bovenlicht.

De beide zijgevels hebben op de begane grond en ter plaatse van de zolderverdieping een venster. In de achtergevel bevindt zich, in een kleine uitbouw, de entree met bovenlicht en een kelderluik.

Interieur De oorspronkelijke indeling van het pand is herkenbaar. In de woonkamer bevindt zich een bedstee.

Waardering

Arbeidershuisje van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de streek bijzonder agrarisch gebouwtype met een sobere maar zorgvuldig gedetailleerde verschijningsvorm.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex "Paulinaburch", met een beeldbepalende ligging in het buitengebied van Rijswijk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518127. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1922
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden