Inleiding

Het boerderijcomplex genaamd "Paulinaburch" bestaande uit een BOERDERIJ van het langhuistype, een WAGENSCHUUR, een ARBEIDERSWONING en een TOEGANGSHEK, is evenals de boerderij "Vlietzigt" (Jaagpad 7), die hier op lijkt in opdracht van de heer Repelaer gebouwd. De boerderij kwam tussen 1885 en 1890 gereed en heeft een trapgevel als voorgevel met elementen uit de neorenaissance. De wagenschuur bij Paulinaburch, kwam in dezelfde periode als de boerderij tot stand en is in Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd. De landarbeiderswoning werd in 1922 aan het erf toegevoegd en is eveneens in Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd. Het smeedijzeren hek uit het eind van de 19de eeuw, geeft toegang tot een korte oprijlaan die omzoomd is met geknotte leilindes.

N.B. de boerderij is enkele jaren geleden gerestaureerd, hierbij is het woonhuisgedeelte ingrijpend gewijzigd, de stal is in de oorspronkelijke staat gehandhaafd.

Omschrijving

Het in het buitengebied van Rijswijk gelegen boerderijcomplex ligt iets van de weg terug en wordt aan de straatzijde begrensd door een sloot. De langhuisboerderij staat met de kopse voorgevel naar de weg gericht, westelijk daarvan staat de arbeiderswoning met de noklijn evenwijdig aan de straat. De wagenschuur staat achter op het erf, oostelijk van de boerderij langs de oprijlaan. Het toegangshek staat aan de straatzijde, in het verlengde van de oostelijk van de boerderij gelegen, noord-zuid lopende met lindebomen beplante oprijlaan. Voor de boerderij is een formele tuin aangelegd, de arbeiderswoning heeft aan de voorzijde een moestuin. Op het achtererf van de arbeiderswoning staat een houten schuur.

Waardering

Het boerderijcomplex met de naam "Paulinaburch", is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex met een karakteristieke en streekeigen erfbebouwing.

Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langhuisboerderij met een door stadse woonhuizen beïnvloede voorgevel in neorenaissancestijl. De overige onderdelen kenmerken zich door een, voor de functie karakteristieke, Traditioneel Ambachtelijke bouwwijze en de daarbij horende detaillering.

Het complex is gaaf in opzet, de onderdelen zijn redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele verbondenheid van de verschillende complex-onderdelen.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de Lange Kleiweg in het buitengebied van Rijswijk.