Rijswijk H 1123
Haantje 11, 2288 CV te Rijswijk

Inleiding

PAARDENSTAL annex KARNSCHUUR, deel uitmakend van het hoofdzakelijk in 1863 gebouwde boerderijcomplex 'Breedam', in sobere Traditioneel Ambachtelijke stijl uitgevoerd.

Omschrijving

Eenlaags pand opgetrokken in gele ijsselsteen (kruisverband) onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak.

De oostelijke voorgevel is blind uitgevoerd.

In de noordelijke zijgevel is een opgeklampte deur geplaatst onder een vierruits bovenlicht. Tegen de zuidelijke gevel is een privaat gebouwd met een poepdoos.

In de achtergevel (west) bevindt zich een dubbele inrijdeur met daarboven een hooiluik onder een vierruits bovenlicht.

Interieur In de voorste deel bevond zich de karnschuur waarvan met klinkers bestrate karnvloer en de houten aandrijfas nog bewaard gebleven zijn.

Waardering

De paardenstal annex karnschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bij een boerderijcomplex behorend gebouwtype uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl.

De paardenstal annex karnschuur is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en bezit enkele oorspronkelijke interieuronderdelen.

De paardenstal annex karnschuur heeft ensemblewaarde als ruimtelijk en functioneel onderdeel van het boerderijcomlex dat beeldbepalend gelegen is aan het Haantje.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)