Inleiding

Boerderijcomplex ('Breedam'), bestaande uit een BOERDERIJ van het dwarshuistype, een KARNSCHUUR/PAARDENSTAL, een HOOIBERG, twee KOEIENSTALLEN en een TOEGANGSHEK. De onderdelen van het complex zijn rond 1863 gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl.

Het complex ligt op een lager gelegen terrein dat aan drie zijden omgeven is door sloten. Het ernaast gelegen erf 'Veelzicht' stond model voor 'Breedam' en vertoont derhalve veel stilistische overeenkomsten met deze boerderij.

De naam Breedam stamt uit 1939 toen de dam over de vroegere sloot verbreed werd. Het hekwerk aan de straatzijde van het boerderijcomplex stamt uit die tijd.

Het boerenerf is beeldbepalend gesitueerd aan het Haantje.

Omschrijving

Het erf is toegankelijk via het hek aan de straatzijde met in het verlengde een pad. Hieraan staan links de boerderij met de nokrichting van het woonhuis parallel aan de weg en de karnschuur. Rechts van de boerderij ligt een koeienstal. Het pad wordt in het westen afgesloten door een tweede koeienstal. Tegenover de achtergevel van de boerderij staat de hooiberg. Voor het voorhuis van de boerderij is een voortuin gelegen en achter op het erf, dat met klinkers bestraat is, zijn restanten van een moestuin, een houten schuurtje en enkele fruitbomen aanwezig.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex dat in één periode tot stand in gekomen met voor de streek kenmerkende onderdelen uit het eind van de 19de eeuw.

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de opzet en aanleg van het complex en vanwege de gaafheid van de verschillende onderdelen in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het boerderijcomplex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de verschillende onderdelen, tevens heeft het complex beeldbepalende waarde vanwege de ligging direct aan de weg en de Kastanjewetering en naast een boerderijcomplex met overeenkomstige vormgeving.