Rijswijk H 1123
Haantje 11, 2288 CV te Rijswijk

Inleiding

De STAL is ten zuid-westen van de boerderij gebouwd in 1863 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van het boerderijcomplex 'Breedam'.

Omschrijving

Het eenlaagse pand is opgetrokken in grauwe baksteen onder een met Tuile du Nordpannen gedekt zadeldak.

De voorgevel (oost) heeft links een dubbele rechtgesloten inrijdeur en rechts daarvan twee getoogde staldeuren. Daarboven een hooiluik onder een keperboogvormig bovenlicht. De geveltop, tussen de doorgestoken dakgordingen is beschoten.

In de zuidelijke zijgevel zijn twee, in de noordelijke zijgevel zijn drie gietijzeren stalvensters geplaatst. In de achtergevel is een klein vierruits venster geplaatst.

Waardering

De stal is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch en gaaf bewaard voorbeeld van een stal uit het de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl en als functioneel en ruimtelijk onderdeel, behorend bij een boerderijcomplex dat beeldbepalend gelegen is aan het Haantje.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Koeienstal