Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518154
Complexnummer
518153 - Sonnehoeck
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82925/150
Kadastrale aanduiding
Wateringen A 6810
Bij Hollewatering 26, 2295 LW te Kwintsheul

Omschrijving

Inleiding

IJzeren WATERTOREN gebouwd in het begin van de twintigste eeuw met los motorhuis, ten behoeve van de uitoefening van het tuindersbedrijf.

Omschrijving

De watertoren bestaat uit een op een driedelig vakwerk staalskelet met trekstangen geplaatst vierkant ijzeren waterreservoir, met klinknagels. Naar het reservoir is een ijzeren ladder geplaatst. Het (vernieuwde) motorhuis voor de electromotor is binnen het skelet geplaatst en heeft gerabatte delen en een flauw hellend lessenaarsdak.

Waardering

De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als kenmerkend en inmiddels zeldzaam geworden onderdeel van een vroeg twintigste eeuws tuindersbedrijf, verbonden met de ontwikkeling van de regionaal en nationaal belangrijke Westlandse tuinbouw.

De watertoren is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de gaafheid van de constructie en de typologie.

De watertoren heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het tuinderscomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518153. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing