Inleiding

Complex Sonnehoeck, tuindersbedrijf bestaande uit een BOERDERIJ met AANLEG, in kern uit de eerste helft van de 18e eeuw met een voorgevel uit 1905, een ensemble van 8 KASSEN met DRUIVENBOMEN, twee KETELHUIZEN met schoorstenen, een WATERTOREN en een FRUITMUUR met herplaatste FRUITMUUR en MUURKAS. De onderdelen vormen een ruimtelijke en functionele eenheid.

Omschrijving

Het tuindersbedrijf is aan twee zijden door sloten omgeven en bereikbaar via een kleine ijzeren brug. De boerderij ligt teruggerooid, met de zijgevel naar de weg. Aan de zuidoostkant van het huis loopt een sloot waaraan moerbeibomen staan. Schuin achter de boerderij staat de watertoren. De kassen bevinden zich aan de noord- en noordoostzijde van de boerderij en vormen drie groepen; De ketelhuizen zijn geplaatst aan de noordoost- en noordwestzijde van het terrein. De fruitmuur bevindt zich aan de noordzijde en een herplaatste muur uit 1886 en muurkas aan de noordoostzijde. Een rudimentair overblijfsel van de 800 meter fruitmuur die tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw onderdeel uitmaakte van het tuindersbedrijf, is aan de boerderij verbonden.

Waardering

Het tuinderscomplex Sonnehoeck is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een bedrijfstak die zowel regionaal als nationaal van grote sociaal-economische betekenis is.

Het complex Sonnehoeck is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde; als herkenbaar voorbeeld van een tuinderscomplex met kenmerkende gebouwtypen.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang tussen de verschillende onderdelen.

Het complex is gaaf en redelijk compleet bewaard gebleven.