Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518159
Complexnummer
518153 - Sonnehoeck
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82925/136
Kadastrale aanduiding
Wateringen A 7395
Wateringen A 6810
Bij Hollewatering 26, 2295 LW te Kwintsheul

Omschrijving

Inleiding

Westlandse FRUITMUUR met nissen, gebouwd omstreeks 1900 ten behoeve van de kweek van druiven en leifruit. Aan de noordoostzijde een herplaatste FRUITMUUR uit 1886 en MUURKAS.

Omschrijving

Fruitmuur met nissen, opgetrokken uit rode handvormsteen, voorzien van rechte steunberen van tweeënhalfsteens dikte, afgedekt met rode oud-Hollandse pannen. De muur is ongeveer 100 meter lang. In de muur bevindt zich een toegang in het midden onder een gemetselde korfboog met aan de buitenzijde een uitgemetselde sluitsteen en stenen afzaten. In de getoogde doorgang een opgeklampte deur. Langs de noordoostzijde een herplaatst muurdeel uit 1886, eveneens een toegang onder een gemetselde korfboog met in de getoogde doorgang een opgeklampte deur. Tegen de muur een muurkas; hierin groeien perziken. Deze kas heeft ijzeren constructieonderdelen en een houten deur.

Waardering

De fruitmuur en muurdeel met muurkas is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitmuur verbonden met de ontwikkeling van de Westlandse tuinbouw, een bedrijfstak die zowel regionaal als nationaal van grote betekenis is.

De fruitmuur en muurdeel met muurkas is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, als typologisch voorbeeld van een voor het Westland karakteristieke muur met nissen voor de kweek van leifruit.

De fruitmuur en muurdeel met muurkas heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het tuinderscomplex Sonnehoeck.

De fruitmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518153. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D) Druivenmuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver