Wateringen A 6810
Bij Hollewatering 26, 2295 LW te Kwintsheul

Inleiding

KETELHUIS in de noordoostelijke hoek van het terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nagenoeg identieke ketelhuizen (standaardtype) met schoorsteenpijpen, stammend uit het tweede kwart van de twintigste eeuw.

Omschrijving

Het ketelhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond betonsteen onder een zadeldak. Het ketelhuis heeft een opgeklampte deur en de nog oorspronkelijke stookinrichting. De schoorsteenpijp, opgetrokken in rode baksteen, heeft net onder de top uitgemetselde randen. Iets lager bevindt zich een uitgemetselde zuilring.

Waardering

Het ketelhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als kenmerkend gebouwtype van een tuinderscomplex en derhalve als herinnering aan de Westlandse tuinbouw, die zowel regionaal als nationaal van grote betekenis is.

Het ketelhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de gaafheid van de hoofdvorm en de typologie.

Het ketelhuis heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het tuinderscomplex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis