Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518156
Complexnummer
518153 - Sonnehoeck
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82925/160
Kadastrale aanduiding
Wateringen A 6810
Bij Hollewatering 26, 2295 LW te Kwintsheul

Omschrijving

Inleiding

Ensemble bestaande uit acht KASSEN met historische DRUIVENBOMEN gebouwd in verschillende periodes in de eerste helft van de twintigste eeuw, en van verschillende typen en afmetingen. Het complex kan worden onderverdeeld in een rij met twee groepen van elk drie kassen en een rij van twee kassen.

Omschrijving

Alle kassen zijn geplaatst op een betonnen plint en hebben ijzeren of houten constructieonderdelen, of een combinatie van beiden. In alle acht kassen bevinden zich historische druivenbomen.

De samengestelde kas direct naast de watertoren heeft houten enkelvoudige spanten. De deuren zijn in hout uitgevoerd. De wat terugliggende en diepere kas uit deze groep heeft eveneens een houten deur, maar ijzeren constructieonderdelen.

De tweede groep van drie kassen zijn dubbel gebroken serres die zijn samengesteld uit voormalige negentiende-eeuwse muurkassen. Ook deze kassen hebben houten deuren en eenvoudige ijzeren spanten.

De groep van twee kassen, waarvan de kas naast de tuinmuur de oudste is, hebben ijzeren constructieonderdelen en eveneens houten deuren.

Waardering

De kassen met druivenbomen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de regionaal en nationaal belangrijke Westlandse tuinbouw.

De kassen zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologische voorbeelden van vroeg twintigste-eeuwse kassenbouw in het Westland.

De kassen met druivenbomen hebben ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het tuindersbedrijf met een grote functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen.

De kassen zijn van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik, de aanwezigheid van de historische druivenbomen en de constructie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518153. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kas(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver