Actualiteit gegevens: 13-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518210
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Pastorie
Complexnummer: 
518209 - Complex St. Luciastraat
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 december 2000
Kadaster deel/nr: 
82757/144
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oss
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ravenstein
X-Y coördinaat: 
173194 - 423195

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De R.K. PASTORIE, gelegen direct ten noordwesten van de R.K. Sint Luciakerk (1735, Rijksmonument), is gebouwd omstreeks 1900 in neo-renaissancestijl. Het betreft een statig blokvormig pand, gelegen aan een smalle straat in de voormalige vestingstad.

Omschrijving

Het tweelaags pand onder platdak met schilden heeft zes vensterassen, waarvan de westelijke twee iets risaleren. In de risaliet, die door een topgevel wordt bekroond, bevindt zich de ingangspartij. De muren zijn opgetrokken in baksteen, met hardstenen stoep, plint, trap, dorpellijst en dorpels. De gevel is verder geleed door kalkstenen banden. Ook alle vensters, voorzien van T-ramen en houten rolluiken, hebben een kalkstenen omlijsting, waarin florale motieven zijn gebeiteld. Boven de geprofileerde lateien van de vensters bakstenen ontlastingsbogen. In een diep portiek bevindt zich een vleugelpaneeldeur met smeedijzeren deurrooster en bovenlicht. De topgevel van de risaliet, die aan beide zijden wordt geflankeerd door een overhoeks geplaatste pinakel, bekroond met een sierbol, heeft centraal een gekoppeld rondboogvenster. In de boogvullingen van deze vensters zijn in reliëf florale motieven afgebeeld, goudkleurig beschilderd tegen een rood fond. De topgevel, ingesnoerd via klauwstukken, wordt bekroond door een stenen kruis. De schilden van het platdak alsmede het zadeldak achter de topgevel zijn voorzien van leien in maasdekking. De twee bakstenen dakkapellen van de straatgevel hebben trapgevels, voorzien van natuurstenen aanzetstukken en dekplaten.

In de hal een geometrisch ingedeeld stucplafond. Het pand is onderkelderd. Van belang is de tuinmuur, behorende bij de pastorie, die het perceel aan de achterzijde van de Brouwerijstraat scheidt. Deze deels in handvorm baksteen opgemetselde bakstenen muur met ezelsrug omgrenst een lager gelegen terrein van de eerste stadsomwalling en is tegenwoordig in gebruik als moestuin.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering, die waardigheid en distantie uitstralen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk en is nauw verbonden met de ontwikkeling van het stadje. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSt. Luciastraat35371 ASRavenstein
NeeSt. Luciastraat3A5371 ASRavenstein

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RavensteinA1971
RavensteinA1973

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalvervaardiging