Inleiding

In de oude kom van Ravenstein liggen, op korte afstand van het voormalige kasteel, de R.K. PASTORIE (1) en de voormalige SINT JOZEFKAPEL (2), behorende tot de St.Luciaparochie. De naastgelegen kerk, gewijd aan St.Lucia, is rijksmonument (nr. 32337). De blokvormige pastorie dateert uit omstreeks 1900 en is gebouwd in neo-renaissancestijl. De gevel van de naastgelegen voormalige kapel dateert uit dezelfde tijd en is uitgevoerd in Neo-Romaanse stijl.

De kern van de kapel is ouder.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering, die waardigheid en distantie uitstralen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk en is nauw verbonden met de ontwikkeling van het stadje. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.