518209 - Complex St. Luciastraat
Ravenstein A 1972
Ravenstein, vm. St. Luciastraat 5

De aan Sint Jozef gewijde sobere neo-romaanse eenbeukige R.K.

KAPEL, met rechthoekige plattegrond en driezijdig gesloten absis, dateert uit omstreeks 1875 en is gelegen aan een smalle straat in de kom van de voormalige vestingstad, naast de Sint Luciakerk (1735, Rijksmonument) en de bijbehorende pastorie. Oorspronkelijk maakte de kapel deel uit van het voormalige klooster ter plaatse: het gebouw was vanaf de straat niet zichtbaar. Bij de sloop van het klooster is de kapel gespaard en omstreeks 1900 voorzien van een nieuwe gevel. Vanaf de straat is van de kapel, ingesloten door bebouwing, alleen de gevel zichtbaar. In 1983 is de ingangspartij van de kapel gewijzigd. Thans fungeert de kapel als rouwkapel.

Omschrijving

De straatgevel van de kapel is voorzien van een topgevel met getrapt boogfries, bekroond door een nokruiter. Daaronder bevindt zich een beeldnis, waarin een kalkstenen beeld van Sint Jozef met Kind door beeldhouwer H. van der Geld. Het ingangsportaal is gewijzigd. In het portaal is de oude vleugelpaneeldeur met rondboogfries uit het voormalige stadhuis geplaatst. De straatgevel is geleed door blinde rondboognissen, kunststenen cordon- en waterlijsten en dito afzaten. De oudere bakstenen zijgevels zijn voorzien van pilasters met kunststenen kapitelen. De rondboogvensters hebben een ijzeren harnas. In elk venster worden twee rondbooglichten bekroond door een oculus. De absis heeft blind muurwerk. Buiten is dit muurwerk aan de bovenzijde met ijzeren banden versterkt. De kapel heeft een zadeldak met leien in maasdekking. Via een muurtje met poort zijn pastorie en kapel verbonden.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de devotiekapel. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering, die waardigheid en distantie uitstralen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk en is nauw verbonden met de ontwikkeling van het stadje. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Religieuze gebouwen Kapel (F) Kloosterkapel(TBW) kapel fungeert als mortuarium .