Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518264
Complexnummer: 
518263 - Openbare Handelsschool
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17819/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120484 - 486627

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond gerealiseerde, deels in rode en gele baksteen en deels in natuursteen opgetrokken, school bestaande uit drie bouwlagen onder een mansardekap bedekt met leien en met een omgekorniste kroonlijst, welke laatste aan de onderzijde is voorzien van mutules. Het gebouw staat op een natuurstenen basement en is geheel onderkelderd. De beganegrond is uitgevoerd in door horizontale groeven voorziene natuursteen. De brede voorgevel aan het Raamplein bestaat uit een middenrisaliet en twee hoekrisalieten, alle in geel metselwerk uitgevoerd en bekroond met een boven de kroonlijst geplaatste aedicula, een samenstel van pilasters, hoofdgestel, fronton, balusters en klauwstukken. De risalieten worden alle gedekt door een dwars geplaatste mansardekap. In de middenrisaliet bevindt zich ter hoogte van de parterre de rondboogvormige ingang tussen twee natuurstenen Toscaanse halfzuilen. Op de kroonlijst boven de ingang in zwarte letters geschilderd: HOGESCHOOL VOOR ECONOMISCHE STUDIES. Boven de naar binnen gelegen houten en van glas voorziene toegangsdeur een rondboogvormig bovenlicht onderverdeeld door eveneens rondboogvormige roeden. Ter weerszijden van het portaal een diepliggend vierruits venster. Ter hoogte van de eerste en tweede verdieping is de middenrisaliet aan de hoeken voorzien van halfpilasters, uitgevoerd in de Colossale orde. Op de eerste verdieping, boven de ingang, een natuurstenen balkon met eveneens natuurstenen opengewerkte balustrade. Twee balkondeuren (met daarboven door roeden in drieën onderverdeelde bovenlichten) en ter weerszijden daarvan een venster (nu met enkel bovenlicht), alle van elkaar gescheiden door kleine, natuurstenen halfzuilen. Op de tweede verdieping in het midden twee zesruits vensters. Verder identiek aan eerste verdieping. In de aedicula twee rondboogvormige, door roeden zesvormig onderverdeelde, vensters. Het fronton wordt bekroond door een goudkleurig geschilderde adelaar. De twee hoekrisalieten zijn identiek aan de middenrisaliet met uitzondering van de adelaar (hier vervangen door natuurstenen kruizen) en het ontbreken van balkons en balkonvensters; de vensters zijn hier gelijk aan die op de tweede verdieping. De muurvlakken tussen de risalieten zijn op de eerste en tweede verdieping uitgevoerd in rode baksteen, rondom de naar binnen gelegen vensters - welke op de eerste verdieping rechthoekig en op de tweede rondboogvormig zijn uitgevoerd - door gele baksteen. In de kapverdieping vier kleine dakkapellen. De gevel aan de Passeerdersgracht heeft rechts een hoekrisaliet en links daarvan drie vensterassen gelijkvormig aan de voorgevel.

De zijgevel aan de Raamstraat (d.i. de rechterzijgevel) is zeer sober uitgevoerd en is opgetrokken uit donkerbruine baksteen. Dit geldt tevens voor de achterzijde. Deze bestaat verder uit drie uitstekken onder een plat dak. In het rechter, tussen twee uitstekken gelegen, muurvlak bevindt zich een grote toegangsdeur naar de binnenplaats. In de achtergevel zijn de doorgaans grote vensters verder regelmatig in de gevel geplaatst en voor het merendeel door roeden onderverdeeld.

INTERIEUR. Het interieur is een goede en heldere weerspiegeling van de klassieke symmetrische geleding van de voorgevel. Monumentale centrale hal, voorzien van zuilen en aan weerszijden uitlopend in gangen, waarin respectievelijk twee kleine trappehuizen zijn opgenomen. De deuren in de gangen bezitten nog de oorspronkelijke omlijsting. Dit alles strak symmetrisch geordend. Dit laatste geldt tevens voor de betegelde vloeren, uitgevoerd in oker, zwart en rood. Het gebruik van diverse natuursteen geeft de hoofdverdieping extra allure. Vermeldenswaard zijn nog de twee muurhoge tegeltableaux in de vestibule en afkomstig uit de fabriek Rozenburg, voorstellende 'Het huis met de hoofden' aan de Keizersgracht 123, de eerste vestigingsplaats van de school (links) en het gebouw aan het Raamplein (rechts).

Verder zijn plafond en lambrizeringen in de huidige bestuurskamer op de hoofdverdieping nog contemporain. Troggewelven overigens in de gangen. De monumentaliteit van de hal en gangen zet zich in mindere mate voort op de eerste en tweede verdieping, geheel in overeenstemming overigens met het exterieur, waar eveneens de boven gelegen verdiepingen minder uitbundig zijn vormgegeven.

Waardering Openbare Handelsschool in neo-classicistische stijl met bijbehorend interieur van algemeen belang vanwwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang als onderdeel van een uit meerdere gebouwen bestaand schoolcomplex. Bovendien van belang vanwege het interieur waarvan onder meer de volgende onderdelen als waardevol kunnen worden beschouwd:

- ingang met tegeltableaux;

- centrale hal met gangen over alle bouwlagen;

- bestuurskamer op de hoofdverdieping;

- de mansardekap.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRaamplein11016 XKAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouwOpenbare school

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamE10938

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapHandelsschool

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18991901exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Springer, J.B. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur