Inleiding

Op een L-vormig terrein op de hoek van Raamplein, Passeerdersgracht en Raamstraat in 1899-1901 geraliseerde OPENBARE HANDELSSCHOOL met CONCIERGEWONING en GYMNASTIEKGEBOUW met twee kleedkamers, naar een ontwerp van J.B. Springer in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Omschrijving

De school is gebouwd in een rijk geornamenteerde neo-classicistische stijl; de conciërgewoning in een sobere neo-classicistische stijl en het gymnastiekgebouw in sober neo-renaissance. Voor een verder omschrijving zie de afzonderlijke objectbeschrijvingen.

N.B. In 1913 is de conciërgewoning met een verdieping verhoogd.

In 1954 is het gymnastiekgebouw door middel van een lagere aanbouw vergroot aan de Raamstraat.

Waardering

Openbare Handelsschool met bijbehorende gebouwen van architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de school, met name zichtbaar in de detaillering van de voorgevel. Tevens van belang wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur alsmede van belang vanwege de bijzondere situering aan het Raamplein. Tot slot van belang in het oeuvre van J.B. Springer die als toenmalige stadsarchitect veel scholen in Amsterdam heeft gebouwd waarvan naast de Handelsschool tevens het Barlaeusgymnasium vanwege de bijzondere kwaliteiten in het oog springt.