Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518265
Complexnummer
518263 - Openbare Handelsschool
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82924/170
Kadastrale aanduiding
Amsterdam E 10939
Amsterdam, Bij Raamplein 1A

Omschrijving

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen bakstenen gymnastiekgebouw op een natuurstenen plint bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen. De voorgevel is voorzien van zes openslaande deuren met daarboven grote rondboogvormige bovenlichten met tuimelvensters, elk van elkaar gescheiden door bakstenen pilasters. Boven deze bovenlichten en direct onder de dakgoot banden van gekleurde geglazuurde tegeltjes. De uitkragende dakgoot is aan de onderzijde voorzien van klossen. De achtergevel is nagenoeg identiek, met dit verschil dat zich hier zes, hoog in de gevel geplaatste, rondboogvensters bevinden. De zijgevel aan de binnenplaats is voorzien van drie blinde rechthoekige nissen, elk bekroond met een band van gekleurde en geglazuurde tegeltjes. De ruimte tussen de twee gemetselde schoorsteenpijpen is opgevuld met dezelfde steentjes.

De zijgevel aan de Raamstraat is wel voorzien van vensters en heeft eveneens twee schoorstenen opgevuld met gekleurde en geglazuurde steentjes.

Waardering

In neo-classicistische stijl opgetrokken gymnastiekgebouw van belang als onderdeel van een schoolcomplex, verder nog bestaande uit een Handelsschool en een conciërgewoning.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518263. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Gymnastiekzaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1901
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Springer, J.B. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur