Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518316
Complexnummer
518315 - Bouwblok Goudsbloemstr/Lindengracht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82916/138
Kadastrale aanduiding
Amsterdam L 4728
Amsterdam L 4726
Amsterdam L 4730
Amsterdam L 4729
Amsterdam L 4724
Amsterdam L 4727
Amsterdam L 4731
Amsterdam L 4725
Lindengracht 206, 1015 KL te Amsterdam
Lindengracht 208, 1015 KL te Amsterdam
Lindengracht 210, 1015 KL te Amsterdam
Lindengracht 212, 1015 KM te Amsterdam
Lindengracht 214, 1015 KM te Amsterdam
Lindengracht 216, 1015 KM te Amsterdam
Lindengracht 218, 1015 KM te Amsterdam
Lindengracht 220, 1015 KM te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Bouwblok behorend tot het Jordaancomplex uit 1896 naar ontwerp van J.E. van der Pek aan de Lindengracht.

Omschrijving

In oorsprong op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen blok van vijf bouwlagen met bedrijfs- en winkelruimten op de begane grond, bovenwoningen en pakhuisruimten op zolder. Het blok is opgetrokken in roodbruine baksteen en laat zich verdelen in acht te onderscheiden bouwdelen, elk drie traveeën breed, die gespiegeld zijn ingedeeld en bestaan uit vier wooneenheden. Zowel de twee bouwdelen op de hoeken zijn iets hoger opgetrokken en worden met een plat dak afgesloten. Het middendeel, bestaande uit vier bouwdelen, wordt afgesloten door een afgeplat zadeldak. Op de begane grond in oorsprong rijen grote etalageruiten met zowel boven als onder in het kozijn een serie geblokte uitsparingen. Links of rechts van de etalageruit een eenvoudige houten toegangsdeur met eenvoudig rechthoekig bovenlicht. Op de begane grond in de middenpartijen per vier gekoppelde toegangsdeuren. Boven het geheel een latei met daarin een geprofileerd tekst- en symboolfries met een beroepsaanduiding. Achtereenvolgens: in den metselaer, in den timmerman, in den schilder, in den smid, in den stucadoor, in den loodgieter, in den grondwerker, in den steenhouwer. Verder in dit fries steeds vier afbeeldingen van werktuigen verbonden aan het vermelde beroep en enkele decoratieve panelen. Boven het fries een lekdorpel uit geglazuurde stenen. Op de bovengelegen verdiepingen heeft ieder bouwdeel drie series van drie vensters. Alle vensters hebben benedendorpels en gemetselde ontspanningsbogen. Tussen deze vensters enkele banden van vermetselde gele baksteen. Verder muurankers en enkele vierkante accenten in gele baksteen. Op de bovenste verdieping, die als pakhuisruimte werd ontworpen, hebben hebben de twee bouwdelen op de hoeken elk een centraal, getoogd hijsluik met dubbele houten kleine deuren met kleine bovenlichten in de deuren. Aan weerszijden van deze hijsluiken bevindt zich een getoogd venster met roedenverdeling. De vier bouwdelen in het midden van de gevelwand hebben op het niveau van de bovenste bouwlaag een identiek hijsluik in een dakkapel die door de daklijst breekt. De aanzetten tot deze dakapel in de vorm van zich versterkende muurdammen begint aan weerszijden van het middelste raam van de vierde bouwlaag. In deze dakkapel enige gemetselde profileringen. Het fries van het middendeel bestaat uit gemetselde profileringen. Verder nog enkele accenten bij de hemelwaterafvoeren. Opvallend is de ver uitkragende dakoverstek van de twee hoekbouwdelen alsmede bij de vier dakkapellen in het midden. Hier zien wij houten korbeelstukken op kleine gemetselde kraagstenen en gootklossen waaronder consoles met profiel. De uiteinden van de gootklossen hebben een te onderscheiden gelaatsuitdrukking als ornament meegekregen. Daklijst van de dakkapellen vormt uiteindelijk ook de daklijst van het schuinoplopende dakschild.

Waardering

Blok met bedrijfs- en winkelruimten en etagewoningen van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur en sociaalhistorische waarde. Tevens van typologische waarde. Van belang als onderdeel van het Jordaancomplex Lindengracht/Goudsbloemstraat.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518315. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning Alsmede voormalige werkplaatsen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Sobere trant

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Pek van der, J.E. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur