Inleiding

Een tweetal bouwblokken behorende tot het Jordaancomplex uit 1896 naar ontwerp van J.E.van der Pek aan de Goudsbloemstraat en Lindengracht. Opdracht tot de bouw werd verleend door de 'N.V. Bouwonderneming Jordaan', die zich ten doel had gesteld de woonomstandigheden van de arbeiders te verbeteren door een nieuw soort filantropische woningen te bouwen. Initiatiefnemers waren HÚl¿ne Mercier en Louise Went (echtgenote van architect J.E. van der Pek). Aan de Goudsbloemstraat werden 131 krotwoningen vervangen en de Lindengracht in 1895 gedempt, teneinde sociale woningbouw te doen verrijzen. Van der Pek werd door de 'Bouwonderneming Jordaan' als architect aangezocht. Het complex van deze arbeiderswoningen is gelegen in de Jordaan en betreft: 1. Bouwblok Goudsbloemstraat 125, 127, 131, 133, 135, 137, 139; 2. Bouwblok Lindengracht 206, 208, 210, 212, 214, 216, 218, 220

Omschrijving

Beide woonblokken zijn ontworpen op basis van een rechthoekig grondplan. Het bouwblok in de Goudsbloemstraat omvat circa 100 rug-aan-rug woningen, bestaande uit ÚÚnkamerwoningen ieder met een eigen portaaltje, waardoor rekening werd gehouden met de privacy van de bewoners. De woningen aan de straat en de achterwoningen worden gescheiden door een smalle binnenplaats, zodat aan twee kanten licht en lucht kan toetreden. Het woonblok aan de Lindengracht bestond uit ruimere tweekamerwoningen met gemengd gebruik door middel van winkels en bestemming van de zolders als pakhuizen. Opvallende architectonische elementen zijn de ver uitstekende daklijsten van de dakkapellen.

Waardering

De woonblokken zijn van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. En zijn tevens van typologische waarde.