518315 - Bouwblok Goudsbloemstr/Lindengracht
Amsterdam L 4735
Goudsbloemstraat 133, 1015 JL te Amsterdam
Goudsbloemstraat 135, 1015 JL te Amsterdam
Goudsbloemstraat 137, 1015 JM te Amsterdam
Goudsbloemstraat 139, 1015 JM te Amsterdam

Inleiding

Bouwblok behorend tot het Jordaancomplex uit 1896 naar ontwerp van J.E. van der Pek aan de Goudsbloemstraat.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen woningblok met zeven geschakelde bouwdelen met gestapelde en om kleine binnenplaatsen gegroepeerde arbeiderswoningen. In het gebouw laten zich boven het maaiveld vier bouwlagen onderscheiden onder een dak met schild bedekt met rode Friese pannen; daklijst en overstekende gootlijst op klossen als gevelbeëindiging. Ontluchtingsroosters van de kelder bevinden zich in de plint. Per bouwdeel één dakkapel op het dakschild. Deze dakkapel heeft een diepe overstek, een houten beschot met delen met gepunte onderzijde, een metalen hijshaak, dubbele hijsluiken deels met venster en met middenbalk. In staand verband gemetselde muurvlakken. Verder een ingemetseld en liggend keperfries. Bij bandwerk en verdere accenten gebruik van geel geglazuurde baksteen. Per bouwdeel twee eenvoudige toegangsdeuren met bovenlicht, klein venster en met kussens. Tussen de toegangsdeuren steeds een tweetal vensters; ook per verdieping steeds twee van deze vensters. Boven de deur en vensters bevindt zich een gemetselde gedrukte ontspanningsboog. Muurankers en verdere ontluchtingsroosters in de gevelwand.

Waardering

Blok met etagewoningen van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van typologische waarde. Van belang als onderdeel van het Jordaancomplex Lindengracht/Goudsbloemstraat.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Sobere trant