Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518330
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82912/8
Kadastrale aanduiding
Amsterdam F 7178
Nieuwezijds Voorburgwal 67, 1012 RE te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding Op een onregelmatig terrein in 1904-1905 gerealiseerde DRUKKERIJ met KANTOREN, genaamd ''t Kasteel van Aemstel', naar een ontwerp in een sobere Art Nouveau stijl van A.J. Joling in opdracht van P.J.F. Vermeulen namens de Naamlooze Vennootschap Dagblad en Drukkerij 'De Tijd'. De constructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Amsterdamsche Fabriek van Cement-IJzerwerken, systeem Monier.

De tegeltableaus zijn ontworpen door Th. Molkenboer en zijn gemaakt door de tegelfabriek 'Holland' te Utrecht.

De marmerwerken zijn van de fa. Weegewijs en de beeldhouwwerken, zowel die in steen als in hout, door M.J. Hack. De rode verblendsteen is afkomstig uit de fabriek van F. van der Loo te Dieren. Aannemers waren F. van den Berg en H. van den Biggelaar.

Omschrijving

Op een onregelmatige plattegrond van twee in elkaar geschoven rechthoeken in rode verblendsteen opgetrokken drukkerij met kantoren bestaande uit souterrain, beganegrond en twee verdiepingen. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met terracotta-kleurige leien van asbest. De voorgevel heeft acht vensterassen en bestaat uit een brede middenrisaliet met een erkerpartij over drie verdiepingen eindigend in een puntgevel met steekkap. Loggia op de tweede verdieping met opengewerkte borstwering van natuursteen. Hard- en zandsteen is gebruikt voor het basement, banden, deur- en raamlateien en afdekkingen. De rechthoekige vensteropeningen zijn regelmatig in de gevel geplaatst.

De ingang bevindt zich in de meest rechts gelegen travee. Boven de ingang een aedicula. In het fronton een gebeeldhouwde vogel. In de top van de gevel tegeltableaus voorstellende situaties uit het leven van Gijsbrecht van Aemstel. Rechts van de tegeltableau in steen gegraveerd 'Ao Di 1904'. Daaronder op tegels geschilderd: 'T KASTEEL VAN AEMSTEL. In de kap twee dakkapellen met daarboven twee koekoeken, de laatste twee gedekt door een torentje.

Aan de straatzijde wordt het pand begrensd door een hekwerk waartussen hardstenen posten.

Waardering

Voormalige drukkerij en kantoren van de N.V. dagblad 'De Tijd' in een sobere art nouveau stijl van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van typologische en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling nl. de Nieuwe Zijds Voorburgwal als voormalige krantenboulevard.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Drukkerij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1905
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Joling, A.J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur