Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518380
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82914/187
Kadastrale aanduiding
Amsterdam M 4955
Amsterdam M 4956
Prinseneiland 24 A, 1013 LR te Amsterdam
Prinseneiland 24 B, 1013 LR te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In de knik van de zuidwestelijke hoek van het Prinseneiland opgetrokken dubbele ATELIERWONING, voorzien van twee afzonderlijke atelierruimten en bestemd voor twee kunstenaars, in 1898 ontworpen in een sobere eclectische stijl door C.J. Maks en oorspronkelijk bewoond door C.J. Maks jr. en G.H. Breitner (tot 1914). In 1921 zijn twee kozijnen in de voorgevel vergroot door C.J. Rijnierse in opdracht van C.J. Maks.

Omschrijving

Op een onregelmatige plattegrond in rode baksteen opgetrokken dubbele atelierwoning, aan de zij- en achterkanten voorzien van een cementlaag. Het pand ligt enkele meters achter de rooilijn. Het bestaat uit twee bouwlagen onder een plat dak met alleen aan de voorzijde een geprofileerde gootlijst. Aan de voorzijde bevinden zich twee houten ingangsportalen die als een korte buitengang tot in de rooilijn zijn uitgebouwd. De voordeuren aldaar zijn gezet tussen pilasters en een driehoekig fronton. De vensteropeningen aan de voorzijde zijn getoogd en voorzien van T-ramen. Aan de rechterzijde in de bovenverdieping bevinden zich enkele blinde vensters. De twee afzonderlijke atelierruimten bevinden zich aan de achterzijde en in de knik van het pand en zijn beide voorzien van grote lichtopeningen. Tussen de twee ateliers bevindt zich inwendig nog een aparte kleedruimte voor het model. Een enkel ateliervenster is nog voorzien van een luik met een persienne.

Waardering

Dubbele atelierwoning in eclectische trant van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van grote typologische waarde als eerste als zodanig gebouwde atelierwoning van Amsterdam en hoogstwaarschijnlijk ook van Nederland. Een toegevoegde waarde vormt de vermelding dat G.H. Breitner hier tot 1914 zijn werkruimte heeft gehad.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Atelierwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Maks, C.J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur