Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518524
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Krukhuisboerderij
Complexnummer: 
518523 - Compl. Dorpstraat
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 juni 2006
Kadaster deel/nr: 
82678/67
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Beugen
X-Y coördinaat: 
192698 - 409516

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De T-BOERDERIJ, bestaande uit het parallel aan de straat gelegen woonhuis en een aan de achterzijde haaks op het woonhuis gesitueerde bedrijfsaanbouw, is direct aan de straat gelegen.

Het gebouw dateert uit omstreeks 1875 en is gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl. In 1926 is de balklaag van het bedrijfsgedeelte vernieuwd. Omstreeks 1935 zijn onder architectuur van H.W. Valk ('s-Hertogenbosch) onder meer de twee dakkapellen toegevoegd, en is de centrale gang in het huis (van ca. 10 bij 2,5 meter) voorzien van een marmeren vloer.

Omschrijving

Het eenlaags gebouw heeft een T-vormige plattegrond en is afgedekt met zadeldaken, belegd met oud Hollandse pannen. Het zadeldak van het bedrijfsgedeelte is afgewolfd en gedekt met muldenpannen. Het muurwerk is opgetrokken in handvorm baksteen en aan de zijde van het woonhuis voorzien een hoge gecementeerde plint. De voorgevel van het woonhuis heeft vijf vensterassen en wordt afgesloten door een gemetseld fries met een geprofileerde houten bakgoot. Centraal in de gevel is een omlijste voordeur met bovenlicht en smeedijzeren rooster aangebracht. Deze wordt geflankeerd door twee maal twee zesruits schuifvensters, voorzien van luiken met smeedijzeren beslag. Zowel de oostelijke als de westelijke zijgevel hebben twee vensterassen. Op de begane grond zijn zesruits schuifvensters, op de etage vierruits schuifvensters aangebracht. Tussen deze laatste is aan de westelijke zijde een opgeklampte laaddeur aangebracht, waarboven een hijsbalk. In de top van beide zijgevels is een segmentbooglicht met ijzeren vorktracering. De achterbouw is aan de oostelijke zijde voorzien van een kelder met opkamer. In het aan het woonhuis grenzende deel zijn T-vensters, zesruits schuifvensters en een tweeta opgeklampte deuren aangebracht. In de zijgevels bevinden zich negenruits ijzeren stalvensters. Het bedrijfsgedeelte heeft in de eindgevel een getoogde opgeklampte inrijpoort. Erboven geeft een opgeklampt luik toegang tot de taszolder. In 1926 is de balklaag van de zolder vernieuwd. Men heeft toen een vloer van zware normaalprofielbalken gelegd. Het pand heeft een met beukehaag omhaagde tuin. Het westelijk van het woonhuis gelegen erf is aan de zuidelijke en noordelijke zijde van respectievelijk de straat en de landerijen afgesloten door een handvorm bakstenen muur onder ezelsrug, voorzien van een opgeklampte poort met bakstenen pijlers. Op de stoep van het woonhuis staat een zestal hardstenen stoeppalen, verbonden door smeedijzeren stangen. Aan de oostelijke zijde wordt de stoep van de tuin gescheiden door een een neogotisch gedetailleerd smeedijzeren poortje.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het stroomgebied van de Maas. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere traditionele ornamentiek en de afgewogen verhoudingen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege de gaafheid van het uit verschillende onderdelen bestaande geheel. Het is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsstraat455835 AGBeugen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BoxmeerF3176

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Dwarshuisboerderij

Krukhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501850globaalvervaardiging