Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de Dorpsstraat ligt, even buiten de oude kom van Beugen, een T-BOERDERIJ (1) met tuin en erf, waaraan tevens, aan de noordelijke zijde een langsdeelschuur (2) en, aan de westelijke zijde, een karschop (3) zijn gelegen. Het complex dateert uit omstreeks 1875. Aan de achterzijde grenst het complex aan open landbouwgronden.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het stroomgebied van de Maas. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere traditionele ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het uit verschillende onderdelen bestaande geheel en is als zodanig zeldzaam. Het complex is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.