518523 - Compl. Dorpstraat
Boxmeer F 3176
Bij Dorpsstraat 45, 5835 AG te Beugen

Inleiding

Aan de westelijke zijde van het erf van het complex staat, met de kopse gevel aan de straat gesitueerd, een langwerpig KARSCHOP uit omstreeks 1875.

Omschrijving

Het eenlaags object heeft een rechthoekige plattegrond en is afgedekt met een zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen. De eindgevels zijn voorzien van een nokruiter en hardstenen afdeklijsten. In de straatgevel bevindt zich een getoogde opgeklampte inrijpoort. Ook in de oostelijke gevel, grenzend aan het erf, zijn twee inrijpoorten aangebracht.

Waardering

Het karschop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het stroomgebied van de Maas. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege de gaafheid van het uit verschillende onderdelen bestaande geheel.

Het is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)