Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518644
Complexnummer
518641 - Terrein ZLSM
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82639/60
Kadastrale aanduiding
Simpelveld C 2272
Vroenkuilerweg 2 A, 6369 WB te Simpelveld

Omschrijving

Inleiding

SEINHUISJE behorend tot het stationscomplex Simpelveld.

Datering XX a. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

Op het complexterrein bevinden zich twee seinhuisjes. Dit seinhuisje betreft de zogenoemde Post I.

De bedieningsinstallatie met seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels is eveneens beschermd.

Omschrijving

Seinhuisje op een rechthoekige plattegrond. Het gebouwtje telt een bouwlaag plus souterrainverdieping en wordt afgedekt met een houten plat dak. De souterrainverdieping is uitgevoerd in Kunradersteen, de eerste bouwlaag in hout. Rechthoekige houten vensters en deur.

VOORGEVEL met in souterrainverdieping drie vensters met roedeverdeling. In de eerste bouwlaag vier vensters waarvan een driedelig. Aan de rechterzijgevel een metalen toegangstrap naar de deur in de eerste bouwlaag. In de linkerzijgevel in de souterrainverdieping een rechthoekig luik. In de eerste bouwlaag twee vensters.

INTERIEUR met authentiek mechanisch beveiligingsysteem met bloktoestellen en hendelinrichting ten behoeve van de armseinen en wissels.

Bedieningsinstallaties, seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels zijn eveneens beschermenswaardig.

Waardering

Het seinhuisje Post I met bedieningsinstallaties, seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels bezit als onderdeel van het stationscomplex Simpelveld cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het geheel biedt voor de geschiedenis van de techniek een complete documentatie waardoor kennis van en inzicht in een hoofdstuk van de spoorweggeschiedenis wordt verschaft hetgeen een algemeen belang vertegenwoordigt. Het seinhuisje bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere materiaalgebruik en de samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde bezit het geheel als essentieel onderdeel van het grotere stationscomplex met station, watertoren en overige infrastructuur. Het seinhuisje is tenslotte van belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518641. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Seinhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1925
globaal
Datering XXa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden