518646 - Klooster Loreto
Simpelveld B 3431
Kloosterstraat 70, 6369 AE te Simpelveld

Inleiding

Voormalig zgn. Meisjeshuis van het klooster Loreto. Het meisjeshuis dateert uit 1878 en werd gebouwd naar een ontwerp van de Duitse architect H.J. Hürth. De bouwstijl van het voormalig meisjeshuis is beïnvloed door de Neo-Gotiek. Het kloostercomplex als geheel behoort tot de zogenoemde Kulturkampf-kloosters.

De na-oorlogse aanbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalige meisjeshuis telt drie bouwlagen plus souterrain en wordt afgedekt met een gebroken schilddak met leien. Diverse dakkapellen met spits leien dakje bekroond met een nokpion.

Rechthoekige houten vensters deels met segmentboogvormige bovenlichten, en hardstenen dorpelstenen. Rechthoekige houten deuren van omstreeks 1990 met spitsboogvormige bovenlichten. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, metselwerk in kruisverband en hardsteen. Symmetrische indeling VOORGEVEL. Middendeel voorgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een trapgevel. In dit geveldeel een spitsboogvormig spaarveld met hardstenen sluitsteen. In dit geveldeel in de souterrainverdieping twee deuren. Vervolgens in de eerste, tweede en derde bouwlaag telkens twee vensters, de vensters in de tweede bouwlaag gescheiden door een hardstenen middenspijl. In de top van het spaarveld drie kleine segmentboogvormige vensters.

In het rechtervoorgeveldeel van de souterrainverdieping en van de overige bouwlagen een venster, waarvan het venster in de eerste en tweede bouwlaag met een hardstenen middenspijl. In het linkervoorgeveldeel van de souterrainverdieping twee kleine segmentboogvormige vensters, vervolgens in de eerste, tweede en derde bouwlaag een venster. Het venster in de eerste en tweede bouwlaag met een hardstenen middenspijl. Onder de dakrand kleine spitsboogvormige boogfriezen.

RECHTERZIJGEVEL met een vrijwel symmetrische gevelindeling. Naast elkaar vier hoge spitsboogvormige spaarvelden. In deze spaarvelden in de souterrainverdieping rechthoekige houten deuren en vensters. In de eerste bouwlaag telkens een driedelig venster gescheiden door hardstenen middenstijlen. In de tweede bouwlaag telkens een dubbel venster gescheiden door een hardstenen middenstijl. In de derde bouwlaag binnen het spaarveld een venster zonder middenstijl. Dakvlak van de rechterzijgevel met brede doorlopende dakkapel van omstreeks 1970. Middendeel LINKERZIJGEVEL iets vooruitspringend en uitlopend in een trapgevel. In middendeel frontgevel in de eerste bouwlaag een rechthoekige deur van omstreeks 1990. Vensters linkerzijgevel deels met hardstenen middenstijl.

Gedeelte ACHTERGEVEL uitlopend in een topgevel met hardstenen muurafdekking en bekroond met een nokpion. In deze topgevel een spitsboogvormig venster met hardstenen tracering. Aan de achtergevel van het voormalig meisjeshuis een AANBOUW in vier bouwlagen afgedekt met een steil schilddak met leien. Deze aanbouw is aan de rechterzijgevel voorzien van een aangebouwde vleugel in drie bouwlagen onder een zadeldak met pannen. Aan de rechterzijgevel van deze vleugel een aanbouw van omstreeks 1990. In de achtergevel van deze vleugel een uitgebouwd bouwdeel eveneens in drie bouwlagen en afgedekt met een zadeldak met pannen. Voorgevel loopt uit in een topgevel bekroond met een stenen kruis. De structuur van het interieur is in tact hetgeen blijkt uit de situering van gangen, trappenhuis en kamers. De uitmonstering van het interieur is niet beschermenswaardig.

Waardering

Het voormalig meisjeshuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling van gebouwen binnen een kloostercomplex.

Het meisjeshuis bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en als voorbeeld van het oeuvre van architect H.J. Hürth. Ensemblewaarde ontleent het voormalig meisjeshuis aan de situering binnen het kloostercomplex Loreto en het is daarmee van belang voor het aanzien van Simpelveld.

Het voormalig meisjeshuis is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Voormalig zgn. meisjeshuis van klooster Loreto

Hürth, H.J. ; Limburg