518646 - Klooster Loreto
Simpelveld B 3381
Simpelveld B 3380
Parkhof 1, 6369 SH te Simpelveld
Parkhof 2, 6369 SH te Simpelveld
Parkhof 3, 6369 SH te Simpelveld

Inleiding

VERBLIJFSGEBOUW behorend bij het kloostercomplex Loreto. Het gebouw staat thans leeg. Het gebouw dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect H.J. Hürth. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

Diverse aanbouwen aan de linkerzijgevel en achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Verblijfsgebouw op een veelhoekige plattegrond. Het gebouw telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met verspringende zadeldaken met kruispannen. Rechthoekige houten vensters en deuren, deels met segementboogvormige bovenlichten. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in kruisverband.

Middendeel VOORGEVEL symmetrisch ingedeeld. In het middengedeelte een hoog spitsboogvormig spaarveld met hierin in de eerste bouwlaag een rechthoekig venster van omstreeks 1970. Waarschijnlijk bevond zich in de hardstenen omlijsting oorspronkelijk een deur. Aan de bovenzijde van de hardstenen lijst een rond venstertje. Aan weerszijden van het spaarveld een dubbel venster met hardstenen dorpelsteen en tussenstijl. Spaarveld met hardstenen sluitsteen. In de tweede bouwlaag twee segmentboogvormige vensters met hardstenen dorpelstenen. Tussen de vensters een klein spitsboogvormig venstertje. Aan de ACHTERGEVEL in de eerste bouwlaag een aanbouw met lessenaarsdak. Deze is uitgesloten van bescherming.

Aan weerszijden van dit hoofdvolume een KLEINER BOUWVOLUME met lager zadeldak en teruggelegde rooilijn. Het volume aan de RECHTERZIJGEVEL van het hoofdvolume heeft in de voorgevel een grote segmentboogvormige toegang met aan weerszijden een smal spitsboogvormig venstertje. In de tweede bouwlaag in het linkervoorgeveldeel een klein rechthoekig venster. Een brede dakkapel van omstreeks 1970. Aan de achtergevel van dit bouwvolume in de eerste bouwlaag een aanbouw met plat dak met hierop een balkon. Deze aanbouw is uitgesloten van bescherming. In de tweede bouwlaag van deze achtergevel twee balkondeuren van omstreeks 1970. Aan de rechterzijgevel van dit laatste bouwvolume een uitbouw in twee bouwlagen met afgeschuinde hoeken. Segmentboogvormige en rechthoekige vensters. Bouwvolume aan de LINKERZIJGEVEL van het hoofdvolume met in de eerste bouwlaag voorgevel een rechthoekige houten deur met een hardstenen omlijsting met aan weerszijden een venster met hardstenen dorpelsteen. In de tweede bouwlaag voorgevel drie rechthoekige houten vensters. Aan de linkerzijgevel diverse aanbouwen die dateren van omstreeks 1970. Deze aanbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

INTERIEUR van de diverse bouwdelen aangepast en niet beschermenswaardig.

Waardering

Het verblijfsgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van gebouwen binnen kloostercomplexen. Ensemblewaarde ontleent het gebouw aan de situering binnen het kloostercomplex Loreto en daarmee van belang voor het aanzien van Simpelveld. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid.\t

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Dormitorium verblijfsgebouw bij klooster Loreto

Datering XIXd