518646 - Klooster Loreto
Simpelveld B 3363
Parkhof 6, 6369 SH te Simpelveld
Parkhof 7, 6369 SH te Simpelveld
Parkhof 11, 6369 SH te Simpelveld
Parkhof 12, 6369 SH te Simpelveld

Inleiding

VERBLIJFSGEBOUW behorend bij het kloostercomplex Loreto. Het gebouw dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect H.J. Hürth. De toegepaste bouwstijl is Traditionalisme met elementen van de Chalet-stijl.

Aan de voorgevel een aangebouwde glazen plantenserre, en tegen de rechterzijgevel het zogenoemde appelhuis.

Haaks op het rechterdeel van de achtergevel een voormalig stalgebouw. Dit stalgebouw is eveneens beschermenswaardig.

Omschrijving

Verblijfsgebouw op een deels rechthoekige plattegrond en met een afgeschuinde linkerzijgevel. Het gebouw telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met Muldenpannen. Brede doorlopende dakkapel met plat dak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten.

Symmetrische indeling VOORGEVEL. De acht venstertraveeën worden gescheiden door lisenen. In het rechter voorgeveldeel een aanbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak. In de aanbouw een dubbele houten deur en twee segmentboogvormige vensters. In het linkergeveldeel de aangebouwde serre met bakstenen basement.

In het linkerdeel voorgevel een uitgebouwde afgeschuinde hoek met in de tweede bouwlaag een beeldennis met hierin een natuurstenen beeld van Sint Joris op een hardstenen console. In de eerste bouwlaag een bakstenen sokkel. Dit geveldeel wordt afgedekt met een spits leien dakje met hierin drie kleine dakkapelletjes met nokpionnen.

In de eerste bouwlaag LINKERZIJGEVEL gemetselde rondbogen. De overige linkerzijgevel met lisenen en enkele vensters.

Asymmetrische indeling ACHTERGEVEL VERBLIJFSGEBOUW. In de eerste bouwlaag twee rechthoekige houten deuren met bovenlichten. Aan weerszijden van de deuren een rechthoekig venster met segmentboogvormig bovenlicht. In het linkergeveldeel een segmentboogvormige houten poort. Middendeel achtergevel uitlopend in een doorlopend geveldeel met plat dak. In de tweede bouwlaag van dit geveldeel een groot rechthoekig venster van omstreeks 1970. Overige vensters tweede bouwlaag met hardstenen dorpelsteen en segmentboogvormig bovenlicht. In het rechterdeel achtergevel een kleine spitsboogvormige beeldennis met hierin een Maria-beeld. Aan de bovenzijde van de beeldennis een klein zadeldakje.

Op het achtergeveldakvlak drie kleine dakkapellen met zadeldakjes.

Haaks op het rechterdeel van de achtergevel het voormalig STALGEBOUW. Het gebouw bezit een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met Muldenpannen. VOORGEVEL binnenplaatszijde: segmentboogvormige vensters met hardstenen dorpelstenen. Rechthoekige houten deuren en zolderluiken. Zolderluiken onder kleine afdakjes. Halverwege de tweede bouwlaag voorgevel een horizontale band decoratief metselwerk. De aanbouw aan de achtergevel van omstreeks 1970 is uitgesloten van bescherming.

Aan de RECHTERZIJGEVEL van het verblijfsgebouw het voormalig APPELHUIS. Het betreft een gebouw op een rechthoekige plattegrond met een bouwlaag en wordt afgedekt met een tentdak met Tuiles du Nord. In de voorgevel drie segmentboogvormige spaarvelden. In het midden van de voorgevel een rechthoekige houten deur in een hardstenen omlijsting en drie hardstenen treden. Aan de bovenzijde van de deur een rechthoekig venster met roedeverdeling. Aan weerszijden van de deur een segmentboogvormige vensternis met hardstenen dorpelsteen. In deze blinde nis een klein smal venstertje. Linker- en rechterzijgevel eveneens met drie segmentboogvormige spaarvelden. Aan de linkerzijgevel aangebouwde garages van omstreeks 1970. Deze zijn uitgesloten van bescherming.

INTERIEUR van de gebouwen aangepast: geen beschermde interieuronderdelen.

Waardering

Het verblijfsgebouw met voormalig appelhuis en stalgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het verblijfsgebouw met voormalig appelhuis en stalgebouw zijn van documentair belang als overlevering van het historisch kloosterleven, in het bijzonder als klaarblijkelijke voorbeelden van een op zelfvoorziening ingestelde religieuze leef- en werkeenheid. Ensemblewaarde ontlenen de gebouwen aan de situering binnen het kloostercomplex Loreto en ze zijn daarmee van belang voor het aanzien van Simpelveld. De gebouwen zijn tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Dormitorium verblijfsgebouw bij klooster Loreto

Datering XIXd