518694 - Hoeve de Beek
Woudenberg G 1085
Brinkkanterweg 23, 3931 PJ te Woudenberg

Inleiding

BOERDERIJ van het type langhuisboerderij met bakhuis, herbouwd in 1880 en hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'Hoeve de Beek'.

Omschrijving

De vrijstaande, deels onderkelderde boerderij is in schoonmetselwerk in kruisverband opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond onder een met riet gedekt wolfdak met gesmoorde nokvorsten. De kopgevels zijn voorzien van vlechtingen. Rondom, met uitzondering van de achtergevel, is een gecementeerde en lichtblauw geschilderde plint aangebracht. In voor- en achtergevel zijn staaf- en datumankers toegepast. De nagenoeg symmetrisch ingedeelde, vierassige voorgevel (noordwestzijde) heeft vier rechtgesloten vensters onder strek met houten luiken en dito lekdorpels. In de eerste laag bevinden zich twee zesruits schuiframen met links en rechts daarvan smalle drieruits schuiframen. Linksonder bevindt zich een keldervenster met luik en diefijzers. Op de verdieping bevindt zich een kleiner venster met zesruits schuifraam.

De rechter zijgevel (zuidwestzijde) bevat links een vierruits opkamerraam met luik met daaronder een keldervenster. Rechts daarvan bevinden zich afwisselend drie lichtgetoogde vensters onder rollaag met zesruits stalen ramen en drie getoogde deuren. De linker zijgevel (noordoostzijde) bevat vier vensters met betonnen kozijnen en drie getoogde deuren. De symmetrisch ingedeelde achtergevel (zuidoostzijde) bevat in het midden een korfboogvormige entree onder strek met dubbele, houten inrijdeuren. In de linker deur bevindt zich een loopdeur. Aan weerszijden bevinden zich rechtgesloten vensters onder licht getoogde rollaag. Links en rechts bevinden zich korfboogvormig gesloten deuren onder een korfboogvormige rollaag met uiterst links en rechts een halfcirkelvormig stalvenster, eveneens onder rollaag. Boven de inrijdeuren bevindt zich een getoogd luik onder rollaag en daarboven een halfcirkelvormig zoldervenster. De jaartalankers vormen het jaartal 1880.

Het haaks op de boerderij gelegen bakhuis is in baksteen opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In beide langsgevels (noordwest- en zuidoostzijde) bevindt zich een niet oorspronkelijk rechtgesloten venster. De kopgevel (noordoostzijde) is blind.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling en detaillering grotendeels behouden. Onder de huidige keukenvloer liggen blauwe plavuizen. In de voorkamer bevinden zich gehouten paneeldeuren, kozijnen en een vaste kastenwand. De gehele zuidoostwand is met witjes betegeld tot de hoogte van de bovendorpels. In deze betegeling zijn vroeg negentiende-eeuwse, mangaankleurige tegeltableaus aangebracht. De tableaus van links naar rechts tot onderwerp: kanarie in vogelkooi, bloemstilleven met vaas, koe met meid, herenboer met paard. Over de gehele kamerbreedte bevindt zich een schouw met houten schouwbalk. Rechts daarvan bevindt zich de toegang tot de afgetimmerde bedstede in de rechter opkamer. Onder deze opkamer bevindt zich een kelder met troggewelf en ijzeren liggers. Links in het voorhuis bevindt zich een kelder met konisch gewelf, plavuizen, gemetselde trap en opgeklampte deur met daarboven een kaaszolder. In de schoorsteen bevindt zich - ter hoogte van de zolder van het voorhuis - een breed ijzeren rookluik. De grotendeels open, driebeukige stal heeft tasvloeren, een taszolder en een knechtenkamer.

Waardering

De langhuisboerderij met bakhuis uit 1880 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de karakteristieke, gave hoofdvorm, de detaillering in het interieur, de ouderdom van hergebruikte materialen en behouden onderdelen als de kelder en de historisch-funtionele samenhang met de overige complexonderdelen. De boerderij heeft landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het open weidelandschap.

herbouwd na brand met oudere onderdelen

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij