Inleiding

Boederijcomplex 'Hoeve de Beek', bestaande uit een BOERDERIJ van het type langhuisboerderij met bakhuis en een bijbehorende SCHUUR. De boerderij is in 1880 na een brand met gebruikname van bewaarde bouwonderdelen herbouwd. Het pand is op de fundamenten en een bestaande kelder van een oude hoeve, bekend als Cleyn Davelaar, gebouwd. De schuur stamt uit 1888. De boerenhofstede is circa 1998 in opdracht van eigenaar F. Ploeg gerestaureerd en verbouwd.

N.B. De tot de boerenhofstede behorende twee kapbergen, een kleine schuur en een houten wagenschuur zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang, onder meer vanwege aangebrachte wijzigingen.

Omschrijving

Het boerderijcomplex ligt in het open weidelandschap, ca. 65 meter terug ten opzichte van de Brinkkanterweg. De halfverharde oprijlaan splitst zich ter hoogte van het met klinkers bestraatte erf in twee gebogen lanen rond een ovaal grasveldje met fruitbomen. De boerderij ligt met de nokrichting evenwijdig in de as van de oprijlaan. De voorzijde (noordwestzijde) is gericht naar de Luntersche beek. Voor de voorgevel staan drie leilinden. Het via een recent vernieuwd tussenlid met de boerderij verbonden bakhuisje staat haaks op de boerderij, ter hoogte van de keuken in het voorhuis. De vrijstaande schuur staat haaks op en ten oosten van de boerderij.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Boerderij met bakhuis 2. Schuur

Waardering

Het complex, bestaande uit een langhuisboerderij met bakhuis uit 1880 en een vrijstaande schuur uit 1888, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de karakteristieke, gave hoofdvorm van de complexonderdelen, de detailleringen in het interieur van de boerderij, de ouderdom van hergebruikte materialen en behouden onderdelen en de historisch-funtionele samenhang van de complexonderdelen. Het complex heeft landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het open weidelandschap.