Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518696
Complexnummer
518694 - Hoeve de Beek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/59
Kadastrale aanduiding
Woudenberg G 1235
Bij Brinkkanterweg 23, 3931 PJ te Woudenberg

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR uit 1888, onderdeel van het boerderijcomplex 'Hoeve de Beek'. De schuur staat haaks op en ten oosten van de boerderij.

Omschrijving

De schuur is in schoonmetselwerk opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De kopgevels zijn afgewerkt met eenvoudige houten windveren. De getoogde vensters bevatten zes- of vierruits stalen ramen. De op het erf gerichte voorgevel (zuidwestzijde) heeft in het midden een dubbele houten deur onder een segmentboogvormige strek. Daarboven bevindt zich een getoogd luik onder een segmentboogvormige rollaag. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een vierruits venster. Links bevindt zich een recent venster. Er zijn staafankers toegepast. De eerste steenlegging wordt herdacht door een baksteen waarin 'C. Kuyper 1888' is gegrift. In de rechter zijgevel (zuidoostzijde) bevinden zich niet oorspronkelijke deuren en zes getoogde vensters met zesruits stalen ramen. In de linker zijgevel bevinden zich niet oorspronkelijke deuren en een vijftal vensters.

In het interieur is de houten kapconstructie en driebeukige indeling grotendeels behouden.

Waardering

De vrijstaande schuur uit 1888, behorende bij het complex bestaande uit een langhuisboerderij uit 1880 met begin 19de eeuws bakhuis, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de karakteristieke hoofdvorm en de detaillering en de historisch-functionele samenhang met de boerderij. De schuur heeft ensemblewaarde als onderdeel van een ruimtelijk en functioneel samenhangend complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518694. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing