518765 - Rijkspsychiatrische Inrichting
Woensel H 2456
Dr Poletlaan 39, 5626 NC te Eindhoven

Inleiding

Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters.

Omschrijving

Het pand bestaat uit een langgerekte tweelaagse vleugel (veertien vensterassen breed) onder een zadeldak, afgesloten door drielaagse hoekmassa's onder schilddaken, haaks op het dak van de hoofdmassa. De vleugel wordt onderbroken door een drielaags middendeel met topgevel. Dit gedeelte heeft een schilddak, evenwijdig aan het zadeldak. Het dak wordt bekroond door een torentje met ui-spits en wijzerplaat aan de voorzijde. De drielaagse delen steken aan voor- en achterzijde uit ten opzichte van de vleugel. De hoekmassa's zijn aan de voorzijde voorzien van rechthoekige erkers met een bolle uitbouw. Erboven is een balkon aangebracht, de balustrade heeft natuurstenen balusters.

De ingang in het middendeel is aan voor- en achterzijde vernieuwd en van een luifel voorzien. In de gevel zijn verder een groot aantal rechthoekige vierruitsramen aanwezig, de bovenlichten daarvan hebben een kleine roedenverdeling. In het middendeel en hoekblokken op de verdieping ook samengestelde ramen. De erkers hebben terrasdeuren.

In het dakvlak zijn in elke vensteras aan de voor- en achterzijde dakkapellen aangebracht, voorzien van een gebogen fronton. In de drielaagse delen bevinden deze dakkapellen zich ook in de zijkanten van het dakvlak.

Waardering

Het administratiegebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidsbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijkrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Administratiegebouw Administratiegebouw bij krankzinnigen gesticht

Ook Um-1800-motieven gebruikt in 1918.

Vrijman, J. ; Noord-Brabant