Complex De Grote Beek, opgericht als Rijks Krankzinnigenge- sticht in 1918.

Het geheel ligt op een rechthoekig terrein in het noorden van Eindhoven, voormalige gemeente Woensel. Het terrein wordt in het oosten begrensd door de Boschdijk, een uitvalsweg naar het noorden (Den Bosch), in het westen door de spoorlijn Eindhoven

- Den Bosch. In het noorden en zuiden begrenzen locale wegen, respektievelijk de Antony Fokkerweg en het Vredeoord het gebied.

De belangrijkste bebouwing is in het midden van dit terrein geconcentreerd. De oorspronkelijke bebouwing bestond uit het administratiegebouw en negen paviljoens met een aantal dienstgebouwen. Delen daarvan zijn inmiddels gesloopt of gemoderniseerd en het complex is op grote schaal aangevuld met nieuwbouw. Het aanvankelijk rechtlijnige stratenpatroon is daarmee uitgebreid met een aantal gebogen wegen. Links daarvan is de oorspronkelijke verkaveling in schuine lijnen tussen Boschdijk en spoorlijn (parallel aan het Vredeoord) zichtbaar gebleven.

Hieraan is een vierkant pleintje met dienstwoningen gebouwd.

Het grootste gedeelte van het terrein wordt door bos in beslag genomen.

Beschermd worden het voormalige ADMINISTRATIEGEBOUW de KAPEL annex FOYER en het KETELHUIS.

Omschrijving

Het hoofdgebouw ligt schuin ten opzichte van de Boschdijk, ervoor is een plantsoen aangebracht. De oorspronkelijke paviljoens en dienstgebouwen bevinden zich daarachter aan wegen, parallel aan elkaar, haaks op de Boschdijk. De meeste panden zijn gemoderniseerd als gevolg van wijzigingen in de opvattingen ten aanzien van verpleging van geestelijk zieken.

Drie objecten vallen onder de bescherming.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-Renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.