518765 - Rijkspsychiatrische Inrichting
Woensel H 2456
Dr Poletlaan 45, 5626 NC te Eindhoven

Inleiding

KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters.

Omschrijving

Het pand bestaat uit een aantal bakstenen bouwblokken op rechthoekige plattegrond die in elkaars verlengde zijn geplaatst. Het eingenlijke ketelhuis is iets hoger opgetrokken en heeft een zadeldak, gedekt met leien. De zijgevels worden geleed door lisenen waartussen hoge ramen en deuren onder segmentbogen zijn geplaatst. De overige bouwblokken hebben een plat dak met klein overstek op klossen. Hierin zijn vierruitsramen aangebracht met bovenlichten met kleine roedenverdeling. Elk blok voorzien van een deur, in de kopse gevel voorzien van een bovenlicht in segmentboogvorm.

Waardering

Het ketelhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswegen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en inteieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis

Vrijman, J. ; Noord-Brabant