Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518767
Complexnummer
518765 - Rijkspsychiatrische Inrichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82842/121
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Woensel H 2456
Grote Beekstraat 26, 5626 NE te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters.

Omschrijving

Bakstenen gebouw op T-vormige plattegrond onder een samengesteld wolfdak, gedekt met leien. Op de hoekpunten zijn zinken pirons geplaatst. Het kapelgedeelte heeft een rechthoekige plattegrond onder wolfdak met een achtkantige ruiter midden op het dak, voorzien van een zinken koepel met smeedijzeren bekroning en klok. De lange gevel beslaat drie traveeen, waarin tuitgevels voorzien van zadeldaken.

Hierin zijn grote ramen aangebracht, gevuld met glas-in-lood. Erboven zijn in het dakvlak kleine dakkapelletjes met een gebogen fronton aanwezig. Tegen de korte gevel is een nis met afgeschuinde zijden geplaatst.

Haaks daarop een eenlaags bouwmassa onder schilddak met dakkapellen en wolfseinde. Hierin bevindt zich een theaterzaal met foyer. Dit deel is aan de korte gevel en lange gevel aan het binnenterrein van eenlaagse uitbouwen voorzien. Rechthoekige ramen met roedenverdeling, in de hoek daarvan een deel met hoger opgetrokken bolle erker onder koepeldak.

Waardering

De kapel annex foyer is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namenlijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd teogepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518765. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1) Thans Theaterzaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vrijman, J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur