Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518784
Complexnummer
518782 - De Burgh buitenverblijf
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82843/58
Kadastrale aanduiding
Stratum E 7018
Geldropseweg 168, 5613 LN te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

TUINMANSWONING, gebouwd in 1912 in Neo-Renaissancestijl, in opdracht van de familie Smits van Oyen naar een ontwerp van J.Th.J. Cuypers.

Omschrijving

Eénlaags pand op een vierkante plattegrond onder tentdak. Het dak is gedekt met leisteen en heeft een gootlijst op klossen.

Tegen de voorzijde is een risaliet met trapgevel en een haaks op het hoofddak geplaatst zadeldak zichtbaar. Een uitstekend portiek is op de hoek van het pand aanwezig. Op een bakstenen muurtje zijn houten pilaren met een natuurstenen voet geplaatst, de pilaren worden naar boven toe breder en ondersteunen een houten afdekking. Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij een aantal elementen in natuursteen zijn aangebracht, voorbeelden daarvan zijn de blokken naast de ramen, delen van de strekken boven de ramen en de afdekplaten op de trapgevel.

De T-ramen hebben luiken, in de topgevel is een samengesteld raam aangebracht. De boven- en zijlichten van de deur zijn gevuld met glas-in-lood.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van J. Cuypers. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het landhuis. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518782. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden