Inleiding

BUITENVERBLIJF, in opdracht van de familie Smits van Oyen gebouwd naar een ontwerp van J.Th.J. Cuypers in 1912 in Neo-Renaissancestijl.

Het buitenverblijf bestond oorspronkelijk uit een landhuis, een knechtenwoning, een koetshuis/garage en een tuinmanswoning, omgeven door een grote tuin. Van dit complex zijn het landhuis en de tuinmanswoning nog bewaard gebleven, alsmede een gedeelte van de tuin. Het geheel ligt op een driehoekig terrein in het oosten van Eindhoven en wordt omsloten door de Geldropseweg, de Piuslaan en de achtergrenzen van de bebouwing aan de Petrus Dondersstraat. Thans (1999) is het complex in gebruik als klooster en verpleeginrichting.

Binnen dit terrein is in diverse periodes niet-beschermde nieuwbouw gepleegd welke niet bij het oorspronkelijke complex behoort. Het betreft hier nieuwbouw als gevolg van de veranderde functie van het complex. Aan de Geldropseweg is een stukje van het terrein afgestaan ten gunste van woningbouw (woningen vormen onderdeel van het Witte Dorp). Aan de achterzijde van het terrein, aan de Piuslaan, is een gedeelte afgestoten en eveneens bebouwd. Ook dit gedeelte valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De bebouwing ligt vooraan op het terrein. Als eerste bereikt men de tuinmanswoning, rechts vooraan aan de oprijlaan gelegen. Iets meer naar achter, midden op het terrein ligt het buitenhuis zelf. Voor dit huis liggen enkele perken, erachter strekt zich een grote tuin met waterpartij uit.

De bebouwing is rijk gedekoreerd en in een neo-renaissance stijl gebouwd.

Waardering

Het complex van landhuis en tuinmanswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van J. Cuypers. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het complex is van belang wegens architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid.