518934 - Stadhuis-complex
Stadserf 1, 4811 XS te Breda

Inleiding

Het BEELD "de Turfschipper" uit 1926, van beeldhouwster Gra Rueb ('s-Gravenhage), staat centraal opgesteld op het Stadserf tussen de U-vormige uitbreiding van het stadhuis uit 1925 van de architect W.J. Hanrath. In 2004 is het beeld door vernieling zwaar beschadigd geraakt, waarna het is vervangen door een bronzen replica. Het originele beeld van rode terracotta is gerestaureerd en ondergebracht in het Bredaas Museum.

Omschrijving

Het beeldhouwwerk staat centraal op het met Quenast bestrate Stadserf tussen bovengenoemde gebouwen op een achtzijdige rode natuurstenen sokkel, die op zijn beurt op een eveneens achtzijdige bakstenen bloembak staat. Opschrift op sokkel: "De Turfschipper van Bergen uit Leur, die op 4 maart 1590 Breda hielp veroveren met zijn turfschip waarop 72 soldaten verborgen waren".

Waardering

Het beeldhouwwerk is van algemeen belang. Het maakt deel uit van een complex met cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling van de stad Breda in de periode tussen de twee wereldoorlogen; het herinnert aan een belangrijke episode in de geschiedenis van de stad. Het heeft kunsthistorische waarden: het is van belang als voorbeeld van het oeuvre van Gra Rueb. Het heeft ensemblewaarden: het is van belang als onderdeel van een waardevol complex binnen de historische stadskern.

Nee Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Stadhuis
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D)