Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519018
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/55
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Princenhage M 2029
Liesboslaan 293, 4838 EV te Breda

Omschrijving

Inleiding

R.K. KERK "Pastoor van Ars" uit 1929 in Expressionistische stijl, ontwerp van architect J. Hurks (Roosendaal).

De kerk ligt aan de zuidkant van de boswachterij Liesbos gescheiden door de N 58, de weg van Roosendaal naar Breda. De kerk is niet georiënteerd. Het koor ligt op het zuiden. De hoofdingang aan de noordkant van de kerk ligt aan de straat.

Omschrijving

Driebeukige kerk op een kruisvormige plattegrond met schip van drie traveeën, vijfzijdige absis. Uitgebouwde sacristie tussen koor en linker transept en vierkante klokkentoren links naast de hoofdingang. De kerk heeft een zadeldak met een vierkant angelustorentje boven het koor, de sacristie een schilddak, de absis en beide torens tentdaken. De daken zijn belegd met geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en op beide torendaken leipannen.

In voorgevel en beide transeptarmen vijfdelige verticale glas-in-lood vensters met geometrische verdeling. In de absis vijf spitsboogvensters. De klokkentoren heeft in de top een uurwerk met aan drie zijden een wijzerplaat en aan vier zijden over een groot deel van de hoogte een smalle verticale lichtspleet waarin eveneens glas-in-lood. De kerk is zowel binnen als buiten opgetrokken uit een lichte handgevormde baksteen, appelbloesemkleurig, gemetseld in kettingverband op een basement van een paarsrode steen. Deze laatste steen is ook voor de toren gebruikt. Onder de dakrand siermetselwerk. Muren absis met steunberen. In al de vensters natuurstenen lekdorpels van hardsteen. Het metselwerk wordt boven de verschillende ingangspartijen afgewisseld door betonnen luifels. Ook de galmgaten in de toren zijn van beton. Naast de hoofdingang een beeld van de patroonheilige van de kerk in Franse kalksteen.

Het interieur heeft paraboolvormige gewelven en bogen waarin bovendien ook gele baksteen en groen geglazuurde steen is verwerkt, met name in de bogen en horizontale banden. De absis is aan de binnenkant halfrond. In de kapitelen van de viering beeldhouwwerk, voorstellende de vier evangelisten.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; het is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van een centraliserend kerktype in het interbellum. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is als regionale variant van de Expressionistische vormentaal van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het is van belang voor het oeuvre van de Brabantse architect J. Hurks, die de Expressionistische vormentaal veelvuldig en op verfijnde wijze gebruikte.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1929
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hurks, J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur