Seeligsingel 3, 4811 CN te Breda
Seeligsingel 4, 4811 CN te Breda

Inleiding

Het voormalige dubbel WOONHUIS in Eclectische stijl, staande op nummer 3 en 4, werd, als eerste pand aan de in 1877 aangelegde Singel, in 1877-'78 gebouwd. Het pand heeft de tand des tijds vrijwel ongeschonden doorstaan; wel is de indeling van alle T-schuifvensters van no. 4 gewijzigd.

Omschrijving

De panden hebben een globaal rechthoekige plattegrond, tellen twee bouwlagen en worden gedekt onder een schilddak met verbeterde Hollandse pannen, voorzien van een nieuwe dakkapel. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, terwijl de voorgevel is voorzien van een hardstenen plint, dorpellijsten en cordonlijst en is gepleisterd. Een kroonlijst op consoles sluit de gevel af. Deze gevel telt acht vensterassen en heeft een symmetrische opzet. De pui is voorzien van rustica-stucwerk.

In de derde en zesde vensteras is een paneeldeur met gesneden kalf en bovenlicht geplaatst. Boven de deur, op twee kunststenen consoles, een balkon met smeedijzeren hekwerk. Een openslaande deur met bovenlicht geeft toegang tot de balkons. In alle vensters, zowel op de begane grond als de verdiepingen, zijn eenvoudige T-schuifvensters geplaatst. De indeling van de vensters op no. 4 is vereenvoudigd.

In het interieur onder meer een hal met natuurstenen vloer en lambrizeringen; een gang doorlopend tot de achtergevel; paneeldeuren en stucplafonds.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel Woonhuis