519127 - PIUS gesticht
Ginneken I 9419
Ginnekenweg 335, 4835 ND te Breda

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, in de rooilijn van de bebouwing van de straatwand, maar aan de noordelijke zijde grenzend aan het voorplein van de R.K. kerk, het voormalige GESTICHT Pius, bestaande uit een hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen. Het pand heeft in de loop der tijden voor wat het exterieur betreft nauwelijks veranderingen ondergaan.

Omschrijving

Het blokvormige pand heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een schilddak met verbeterde Hollandse pannen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van spaarvelden, een hardstenen plint en dito dorpels en dorpellijsten.

De straatgevel telt zeven vensterassen, wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst met gestuct fries en heeft een in plattegrond getrapte opzet, doordat de middelste vensteras van de drie vensterassen brede middenrisaliet een halve steen extra uitspringt. Deze centrale vensteras wordt bovendien bekroond door een getrapt opgebouwde topgevel met consoles en rondlicht. Eronder is op de eerste etage een beeldnis met een gepolychromeerd beeld van de H. Franciscus aangebracht, dat, evenals de twee flankerende, rondboogvormig omlijste zesruits openslaande vensters, gestuct omlijst is. Op de begane grond van de risaliet is in de buitenste vensterassen elk een paneeldeur met halfrond bovenlicht aangebracht, net zoals het zich daartussen bevindende achtruits venster eveneens rondboogvormig omlijst met stucwerk. De buitenste vier vensterassen hebben op de begane grond en verdieping alle een achtruits, resp. zesruits licht getoogd schuifvenster.

De noordelijke zijgevel is vrijwel geheel blind, op een zesruits schuifvenster op de etage in de middelste van de drie rondboogvormig beëindigde blindnissen na. De nissen zijn in de kop voorzien van een bakstenen vorktracering.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Psychiatrische inrichting Gesticht

Neo-Barok