Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, naast de R.K. kerk van Ginneken, het voormalige GESTICHT 'Pius', thans Huize St. Frans geheten. Het complex bestaat uit het voorhuis (1), daterend uit 1871, en een aan de oostelijke zijde aangebouwde kapel (2), die omstreeks 1900 tegen de achtergevel is gebouwd. Deze is voorzien van een schip met aangrenzend koor, en aan de westelijke zijde een tribune. Het geheel is opgetrokken in een mengeling van Neo-Barok en Neo-Klassicisme.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de klosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere mengeling van Neo-Klassicistische en Neo-Barokke motieven; het complex heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het complex is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.